Depressiviteit – begeleiding, coaching en therapie om uit je depressie te raken

Wanneer ben je depressief?

Het is heel normaal en gezond dat je af en toe gevoelens hebt van depresiviteit. Dat hoort nu eenmaal bij het leven. De ene dag ben je gelukkiger dan de andere. Van een prettige ervaring krijg je een goed gevoel en van een vervelende ervaring een rotgevoel. Gevoel komt je van pas, omdat het je helpt richting te geven aan je leven. Hoe schoner en helderder jij mentaal en emotioneel bent hoe gemakkelijker je bij je gevoel kunt komen, en via je intuïtie het contact met je ziel kunt ervaren. Dit “innerlijke” contact is noodzakelijk wil je in staat zijn je ontwikkelingsweg in het leven te gaan. Als dit je lukt dan ervaar je geluk en voldoening in het leven.

Depressie ontstaat doordat je meer en meer emotioneel en mentaal “verstopt” raakt met onopgeloste emoties en negatieve gedachten en door je niet meer te ontwikkelen in de richting die je ziel je aangeeft. In het ergste geval begint je ziel zich terug te trekken en dan kun je werkelijk spreken van diepe depressie.

De oorzaken van depressiviteit

Depressieve manHoe komt het dat je emotioneel en mentaal verstopt raakt en het contact met je innerlijk, je ziel kwijt raakt?

Het is mogelijk dat je toen je geboren werd al niet zo goed verbonden was met de kern van jezelf.  Hierdoor was het lastiger voor je om gebeurtenissen in je leven adequaat te verwerken. Maar ook als je goed verbonden aan het leven begint kan het moeilijk zijn om pijnlijke gebeurtenissen en trauma’s die je doormaakt goed te verwerken. Met name als deze zo diep zijn ingegrift dat ze bepalend zijn geweest vóórdat  je daardoor in de problemen komt.

Zaken die moeilijk te verwerken zijn uit je kindertijd zijn:

 • mishandeling in de breedste zin
 • seksueel misbruik
 • psychiatrische problemen bij één of beide ouders
 • verslavingsproblematiek bij één of beide ouders
 • gepest zijn op school
 • niet gezien en erkend zijn in je emotionele behoeften
 • niet gezien en erkend zijn in je eigenheid
Maar ook in je latere leven loop je ongetwijfeld tegen allerlei moeilijkheden aan waarvan sommigen je behoorlijk kunnen ontwrichten. Wat dacht je van het verliezen van je baan, echtscheiding, het faillissement van je bedrijf of het overlijden van je partner of kind. Het is normaal en gezond dat je dan in een rouwproces terecht komt en afhankelijk van je innerlijke kracht en de mate van connectie met je ziel of je hier goed doorheen komt.
Als je hier in vast dreigt te lopen is het verstandig om zo snel mogelijk hulp zoeken voor je in een diepere depressie terecht komt.
Voor deze hulp kun je bij ons terecht.

Hoe benaderen wij depressiviteit bij Vier Je Leven?

 • Werkwijze:
  • Het startpunt is de intake, waarin we met elkaar kennis maken en we een eerste overzicht maken van de problemen waar je op dat moment mee te kampen hebt. Vaak wordt dit gevolgd door een uitgebreidere intake, waarna we een begeleidingsplan opstellen. De hulp aan jou kan bestaan uit de volgende elementen:
 • Coaching

Allereerst moet de energie weer worden opgebouwd. Tijdens coaching gesprekken wordt er gekeken hoe het met je levensritme is gesteld; hoe is het met je nachtrust, is er een zekere structuur in je dagen, eet je goed en krijg je opdracht mee om dit, voor zover je daartoe in staat bent, te verbeteren.

 • Lichaamsbeweging
Daarna wordt er met jou een plan gemaakt voor meer lichaamsbeweging.
 • Therapie

Zodra je weer wat energie hebt opgebouwd gaan we beginnen aan de therapie die bestaat uit onderzoek naar de oorzaken van de depressie, het opsporen van negatieve gedachten en het loslaten van negatieve gevoelens. Misschien moet er traumaverwerking of verliesverwerking plaats vinden. Tevens gaan we kijken wat er moet veranderen in je leven, zodat het weer beter in lijn komt met de ontwikkelingsweg van je ziel.

Aanvulling: Burnout

Burnout lijkt veel op een depressie, met dit verschil dat het met grote lichamelijke uitputting gepaard gaat. We benaderen burnout op nagenoeg dezelfde wijze.

Contact

Als je op de hoogte wilt blijven van onze activiteiten of contact wilt opnemen dan kan dat heel gemakkelijk via onderstaand contactformulier, maar bellen of mailen mag ook.

Hans Keupink 06-48204504

vierjeleven@outlook.com

  ©2016 Hans Keupink